Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać wiele rodzajów żywności, w tym owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, tłuste, bogate w omega 3 - ryby (2 razy w tygodniu), jaja, mleko i przetwory mleczne.
WAŻNE:
1. Tłuszcze:
a. Zmniejsz spożywanie tłuszczów nasyconych. Tłuszcze nasycone powodują wzrost cholesterolu we krwi i powodują rozwój chorób serca.
b. Spożywaj tłuszcze nienasycone. Drugi rodzaj tłuszczu (dobrego), tzw nienasycony powinien być spożywany - oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), tłustych ryb, awokado, orzechu i nasiona.
DODAJ olej bogaty w nienasycone kwasy OMEGA 3
2. Zmniejsz spożywanie cukru i wyrobów cukierniczych.
3. Węglowodany (pieczywo pełnoziarniste makaron i ryż brązowy, płatki śniadaniowe a zwłaszcza owsianka , skrobia) jedz raczej rano - dostarczają dużo energii.
4. Staraj się jeść jak najmniej soli - nie więcej niż 6 g na dzień.
5. Pij dużo niegazowanej wody.
6. Zawsze jedz śniadanie.
7. W tygodniu, jedz więcej ryb - to świetne źródło białka i minerałów.
Najlepsze są świeże, gdyż wędzone mogą być wysoko solone.
8. Jedz posiłki maximum co 3 godziny. Bardzo ważne, nie możesz czuć się głodny.
Najlepiej rano zaplanować sobie posiłki na cały dzień i nawet jeść małymi porcjami co 1,5 godziny ( w sumie 7 posiłków).
Ta forma odżywiania wymaga pewnej dyscypliny i planowania.
9. Jeśli chodzisz normalnie spać - ostatni posiłek zjadaj nie później niż do 19.00
(jeśli chodzisz spać o 2.00 w nocy 0 ostatni posiłek jedz o 21.00).
10 Zapisuj w notesie każdego dnia spożywane posiłki.
11. Bądź coraz aktywniejszy - zaczynaj od najmniejszego wysiłku, i stopniowo go zwiększaj z dnia na dzień.
Dzięki za te ważne słowa, nie ma jak podstawowe zasady, żadne diety cud nie pomogą
OdpowiedzUsuń